sobota 13. prosince 2008

Finanční krize je požehnáním


Benjamin Graham a finanční krize

Je to jako výhodný výprodej, říkal o pádech akcií guru investorů Benjamin Graham.

Představte si, že jste sběratelé, kteří shromažďují obrazy nebo starožitný nábytek. Vaše sbírka se každoročně rozrůstá a nabývá na hodnotě. Jednoho dne ale na všech galeriích a starožitnictvích ve městě začnou viset obrovské cedule s nápisy „Výprodej!“, popřípadě „Slevy až 50 procent!“. V takové chvíli pravděpodobně nebudete litovat, že byste svou sbírku nyní prodali za méně než před rokem. Naopak, začnete nakupovat další umělecká díla a budete se těšit z toho, že za ně zaplatíte pouze zlomek jejich skutečné hodnoty.

Stejně by se na nynější finanční krizi měli dívat lidé, kteří investují na trhu s cennými papíry.

Alespoň takový je pohled Benjamina Grahama, otce takzvaného hodnotového investování
do akcií a dluhopisů a autora Inteligentního investora, zřejmě nejvýznamnější knihy, jaká kdy byla o investování napsána.

Graham, který je profesionálním vzorem miliardáře
Warrena Buffetta, prosazoval způsob investování, jenž je založen na snaze nakupovat akcie kvalitních společností za tak nízké ceny, aby se vytvořil určitý bezpečnostní polštář. Ten by měl zaručit, že o peníze nepřijdeme ani v případě, že se ve své analýze spleteme.

Pokud se nám takto levné akcie podaří získat, máme je držet co nejdéle, ať už jdou světové trhy momentálně nahoru nebo dolů. Tento názor nám poskytuje odlišný náhled na všudypřítomné informace o propadech světových burz v souvislosti s finanční krizí. Namísto paniky se totiž dá na věc pohlížet jako na požehnání.

Ekonomický redaktor časopisů Money a Time a jeden z nejuznávanějších amerických komentátorů Jason Zweig přišel, byť v nadsázce, dokonce s představou, že by se o akciových propadech mělo v televizi a v tisku mluvit pouze pozitivně. „Představte si, že moderátor jen krátce oznámí: Akcie jsou dnes ještě levnější, Dow poklesl o dalších 2,5 procenta při mohutném objemu prodeje. Je to čtvrtý den v řadě a akcie pořád zlevňují! … Tento rok poklesly ceny již o padesát procent, což z nich dělá koupi, jaká tady již roky nebyla. Někteří prominentní analytici jsou však ještě optimističtější a očekávají další pokles ještě tento týden!“

Pan Trh

"Představte si, že vlastníte malý podíl v soukromém podniku, který vás přišel na tisíc dolarů.

Jeden z vašich společníků, pan Trh, je velice ochotný a úslužný. Každý den vám říká, kolik si myslí, že má váš podíl hodnotu, a navíc vám nabízí, že za tuto cenu můžete nakoupit další podíly, nebo je naopak prodat.

Někdy jsou jeho názory na hodnotu přesvědčivé a odůvodněné skutečným vývojem podniku a vyhlídkami, o nichž víte.

Na druhé straně se pan Trh relativně často nechává svést přílišným optimismem, nebo naopak neopodstatněným strachem a jeho návrhy ohledně hodnoty vám připadají poněkud přitažené za vlasy - ať již na jedné nebo druhé straně," říká slavná Grahamova metafora.

Trh má totiž podobu úředně uznaného blázna, o jehož občasné pošetilosti všichni vědí. Nedává proto velký smysl řídit se podle toho, že tento blázen denně vykřikuje, jakou hodnotu má váš majetek a že byste se z tohoto důvodu měli dnes cítit dobře, nebo naopak špatně.

V reálném životě by někoho takového nikdo neposlouchal, ale ve finančním světě si podle Grahama necháváme od tohoto šílence ochotně radit a rezignujeme na kontrolu založenou na vlastních názorech.

Hlavním a nejtěžším úkolem pro "inteligentního investora" je podle Grahama zabránit sobě v tom, abychom sabotovali vlastní investiční úsilí tím, že bychom nakupovali jen proto, že pan Trh křičí "Nakupuj!", a prodávali jen proto, že křičí "Prodej!".

Zdroj

Kdo je Benjamin Graham?


Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

Žádné komentáře:

Relevantní odkazy

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!