středa 28. ledna 2009

Ropa a investování do ropy


K ropě:

Ceny ropy v posledním roce připomínaly jízdu na horské dráze. Ještě v červenci loňského roku stál barel ropy až 145 dolarů, několik měsíců poté se propadla cena na 50 dolarů, a to i přes usilovné snahy OPECu ceny stabilizovat. Pokud se investoři rozhodnou vstoupit do sektoru
a spolehnout se na to, že ropa opět razantně podraží, měli by důkladně zvážit, do kterých certifikátů kapitál vloží.

Tankery čekají na lepší ceny

Ve skotském přístavu Hound Point plní ropou jeden obří tanker za druhým. Na tom by nebylo nic zvláštního. Až na jednu maličkost. Cíl dodávky: žádný. Supertankery naplněné až po okraj ropou zatím vyčkávají líně v přístavišti, až ceny ropy znovu vzrostou. Teprve pak přijde jejich chvíle. 

Zahálející supertankery nejsou v současnosti k vidění jenom ve Skotsku. Také na jiných místech světa, např. v Mexickém zálivu, jsou k vidění tyto plovoucí spekulace na růst cen ropy. V současnosti se prostě víc vyplácí „zaparkovat" zásoby černého zlata v přístavu, než se je snažit při aktuálních cenách prodat na komoditní burze, a to i přes nemalé náklady, které jsou se skladováním „na vodě" spojeny. 

Počty jsou jednoduché. Na burze v Rotterdamu a New Yorku se barel ropy typu WTI či BRENT prodával za 43 dolarů při termínu dodání v lednu, zatímco future-kontrakty s pozdějším datem dodání jsou výnosnější. Například termínované kontrakty na ropu s datem dodání prosinec 2009 se obchodují za 58 dolarů za barel. To znamená, že i po odečtení nákladů na uskladnění ropy na moři se může rozdíl ceny ropy uskladněné na takovém supertankeru vyšplhat i do desítek milionů dolarů. Proto se dodavatelům ropy prostě vyplatí pár měsíců počkat. 

Futures kontrakty očekávají dražší ropu

Grafy, které ukazují, za jaké ceny se ropa bude v následujících měsících obchodovat, prozrazují, že levná ropa bude brzy zase minulostí. Cenový barometr ukazuje, že by cena černého zlata v následujících dvou letech měla oscilovat mezi šedesáti a osmdesáti dolary za barel. Proto si přední ropní giganti lámou hlavu, jak překlenout současnou krizi a optimalizovat zisky.

Potenciálu černého zlata si všímají také soukromí investoři. Ceny ropy doposud padaly, ale zdá se, že už dochází k obratu tohoto trendu. Podle Jochena Fischera, experta společnosti Goldman Sachs, začaly investice do ropy znovu lákat v okamžiku, kdy cena ropy klesla pod magickou hranici 50 dolarů za barel. Stále více investorů si od budoucího růstu cen slibuje tučné zisky... 

Zdroj:
AKCIE KOMODITY

Související:
Autor příspěvku

Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

Relevantní odkazy

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!